perjantai 13. syyskuuta 2013

89. Ekumeeninen patriarkka kävi Suomessa - Ai kuka?

HP Konstantinopolin ja Uuden Rooman arkkipiispa, Ekumeeninen patriarkka
Bartholomeos I Helsingissä 12.9.2013
(Kuva © Ekumeeninen patriarkaatti)
"Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka kävi vierailulla Suomessa". - "Ai, kuka?" - "Mikä ekumeeninen, koskeeko se siis luterilaisiakin?" - "Niin, hän on siis lähes vastaava tyyppi kuin paavi on roomalaiskatolisille. Hän on moni-sata-miljoonaisen ortodoksisen kirkon korkea-arvoinen piispa, jonka alaisuuteen myös Suomen ortodoksinen autonominen kirkko kuuluu." - "Ekumeenisuus tarkoittaa tässä lähinnä maailmanlaajuista asemaa ortodoksisen kirkon päämiehenä, siis eräänlaista asemaa ortodoksisen kirkon ja sen paikalliskirkkojen puheenjohtajana, korkeimpana piispana vertaistensa joukossa."

Tuollaista keskustelua voisi kuvitella joidenkin käyneen HP Konstantinopolin ekumeenisen patriarkka Bartholomeos I:n Suomen vierailun yhteydessä. Ennen Suomea hän vieraili eteläisessä naapurissamme Virossa, jossa hän sai arvoisensa ja asemansa mukaisen huomion myös erilaisissa Viron medioissa, televisiossa, radiossa, lehdistössä ja tietysti Internetin monissa sosiaalisissa medioissa sekä myös muun maailman mediassa - Amerikkaa ja Aasiaa myöten - paitsi tietysti ei Suomessa. Mutta miten kävi, kun hän oli Viron jälkeen Suomessa? Suurin osa tavallisista suomalaisista (= siis luterilaisista) ei tainnut tietää tuon taivaallista koko ihmisestä ja puhumattakaan vierailusta. Tai mitähän he tietävät oikeastaan koko ortodoksisuudestakaan? Niin - ainakin sen, että eikös se ole se ryssän kirkko.

Niinpä - olemmekin Suomessa, jossa lehdistön kynnys käsitellä uskonnollisia asioita on korkea. Asioita julkistetaan usein vain periaatteella - onko siinä jotain todella suurta kansaa ( = siis luterilaisia) kiinnostavaa, skandaalimaista, kosketteleeko se homoja, naispappeutta, pedofiliaa tai jotain muuta omituisuutta? Suuri osa maamme ns. valtamediasta on mielestäni lähes uskontokielteistä. Lisäksi - ainakin siis minun mielestäni - useiden valtamedioiden toimittajien teologinen tietämys tai sanoisinko ihan teologinen sivistys lähentelee nollaa. Tässä käytännössä melkoisia suunnannäyttäjiä näyttäisivät olevan mm. Helsingin Sanomat ja yllättävä kyllä myös kansan oma media, Yleisradio.

Vaikuttaisi hieman siltä, että joillekin ei vieläkään ole selvinnyt, että tämä kotomaamme Suomi ja itse asiassa koko Eurooppa on tällainen, kun on, pitkälti kristinuskon vuoksi. Sillä on siis ollut melkoisen merkittävä rooli niin maamme kuin koko Euroopankin historiassa ja koko yhteiskunnan muokkaamisessa tällaiseksi hyvinvointi-yhteiskunnaksi, vaikka eräät yrittävät toisin väittää. Niin - ja ortodoksinen kirkko lienee toiseksi suurin yksittäisistä kristillisistä kirkoista maailmassa heti roomalaiskatolisen kirkon jälkeen siitäkin huolimatta, että meitä täällä Suomessa on vain noin reilu yksi prosentti.


Jotkut pienemmät mediat, paikallislehdet ja kaupallisetkin mediat, saattavat ajoittain kertoa ortodoksistakin asioista jotain, etenkin virpomistavoista ja pääsiäismunista sekä luterilaisten ikonimaalausharrastuksesta. YLEllä ortodoksisuutta ilmeisesti uutisoi enää vain venäläisille, siis ortodokseille, tarkoitettu venäjänkielinen YLE Novosti. Todella oli suuri hämmästykseni, kun päävierailupäivinä YLE Uutiset ei kertonut sanallakaan mitään TV-uutisissa - tai ainakaan minä en sattunut telkkarin ääreen silloin, jos nyt jotain kertoi. Novostissa oli pieni videopätkä.

Minusta tämä asia ei enää ole pelkästään uskonnollinen asia, tai edes ortodoksinen asia - kyse on jo nyt jostain aivan muusta. Väittäisinpä, että kyse saattaa jopa olla suuresta taitamattomuudesta ja tietämättömyydestä, en kuitenkaan ihan uskalla sanoa ammattitaidottomuudesta. Nyt kyseessä on kuitenkin monen kymmenen tuhannen suomalaisen kirkko ja maailmanlaajuisesti todella suuri kristillinen kirkko, jonka päämies on vierailulla Suomessa ja tapaa täällä myös mm. presidentin. Siis valtiovalta ainakin ymmärtää patriarkan vierailun arvon ja antaa sille osaltaan arvoisensa puitteet. Medialle näytti olleen tärkeämpi PMMP:n viimeinen keikka ja kulttuuriministerin sanailu kapellimestarin kanssa.


Tosin myös joidenkin ortodoksien on katsottava peiliin, sillä yleensä syytä on syyssä ja sepässä. En tiedä tarkemmin, miten ja kuinka laajalti ortodoksisen kirkon tiedotus on asioista tiedottanut, mutta hieman arveluttaa sekin asia, kun katsoo lopputulosta. Kyseessä oli kuitenkin suurimerkityksellinen asia: oman maamme ortodoksisen kirkon 90-vuotisjuhlat ja sen päävieras, maailmantason vaikuttaja ja kaikkialla maailmassa tunnettu toimija. Lähes valtionpäämieheen verrattava vieras. Siitä pitää kertoa medialle, ja laajasti. Todellista tietoa antaen - ei lepsuillen ja olettaen, että kyllä ne sen tietää, tulkoot itse katsomaan ja tekemään juttunsa. Sanon tämän kaiken tietämättä, mitä todella on tapahtunut. Sanon sen pelkästään sen vaikutuksen perusteella, mikä ortodoksisen kirkon tiedottamisesta on itselleni tästä tapahtumasta syntynyt ja miltä lopputulos vaikuttaa. Aika monesta suusta on kuulunut sama viesti: siis, ettei kirkon tiedotus nyt olisi ihan niissä kunnossa, missä sen pitäisi tuollaisessa julkisyhteisössä olla. Tähänkin voisi kai todeta ortodoksis-lakonisesti meidän kirkon päällikkötason osaamistason tietäen, että "mikä kuoroa johtaen tulee se viheltäen menee ja silloin aina rantamassa ryskyy", vai miten se nyt menikään se sananlasku. Nyt meni viheltäen todella loistavat mahdollisuudet merkittävään medianäkyvyyteen ja oikean ortodoksisen tiedon levittämiseen valtamedioissa. Harmittaa tavallisten seurakuntalaisten ja kirkon jäsenten - koko härdelin maksajien  puolesta, joille olisin mieluummin tällä tavalla suonut hieman parempaa näkyvyyttä suomalaisessa mediassa kuin iänikuisella museorahoituksella, joka sekin tuli sopivasti julki hässäkän aikana, jottei nousisi kovin korkealle tietoisuuden tasolle!

Liian avoimessa museorahoituksesta puhumisessahan on aina se sama vaara, että joutuu siihen samaan, mihin jo Valamo on tuhlailujensa kanssa joutunut. Pitäisi panna pystyyn yt-neuvottelut. Nyt tosin muutaman vuoden kiinni olleessa museossa kammioissaan työskennelleille, mutta eihän sitä voi, kun heitä on niin vähän ja kun ...HAP

happy

1 kommentti:

 1. Hannu,

  Kirkon tiedotus on tehnyt parhaansa tämän hetkisillä resursseilla – ja patriarkan vierailusta on tiedotettu kaikkiin pää- ja sivumedioihin hyvissä ajoin useaan otteeseen. Kyse on nyt ollut enemmän siitä, kuten toteat jutussasi, että valitettavasti PMMP kiinnostaa enemmän mediaa kuin HP B.

  Toinen asia, mikä muun median uutisointiin vaikuttaa, on tietenkin myös se, että patriarkka ei tällä yksityisellä vierailullaan halunnut pitää yleistä pressitilaisuutta tai antaa yksittäisiä haastatteluja – toisin kuin Virossa, jossa kyse oli siitä, että hän oli myös valtion virallisena vieraana.

  Suomessa patriarkka tahtoi tavata ennen kaikkea kirkkokansaa, mikä näissä puitteissa pääkaupunkiseudulla hyvin toteutuikin.

  Kiitos sinulle ja ortodoksi.netille Suomen kirkon virallisen mutta pieniresurssisen tiedotuksen rinnallakulkemisesta ja tukemisesta!
  Ortodoksi.net on nopea ja notkea ja tekee usein erittäin hienoa ja virallista tiedotusta mainiosti täydentävää työtä.

  Ystävällisin terveisin,

  Tuukka Rantanen
  Osa-aikainen tiedottaja
  Suomen ortodoksinen kirkko

  VastaaPoista

Ole ystävällinen ja kommentoi mieluiten omalla nimelläsi,
jos sinulla sellainen on.