Valamon veljestöä Konevitsan veljestön vieraana syyskesällä 2013. (Kuva © Valamon luostari/veli Timoteus) |
Yhteinen lähtöpalvelus, rukouspalvelus pyhittäjä
Arseni Konevitsalaisen hautamuistomerkillä pääkirkossa siperialaisten
partiolaisten kanssa vuonna 2006. (Kuva © Hannu Pyykkönen) |
Tie Kazanin skiitalle. (Kuva © Hannu Pyykkönen) |
Hevoskivi ja sen päällä oleva kappeli, jonne ikonit on maalannut KS Joensuun piispa Arseni. (Kuva © Hannu Pyykkönen) |
Konevitsan skiitan kellotornissa. (Kuva © Hannu Pyykkönen) |
Meillä ei Nazarin kanssa ollut oikein alkuun yhteistä kieltä, mutta jossain vaiheessa selvisi, että hän oli ollut asepalveluksessa Saksassa ja osasi hieman saksaa. Se riitti ja elekielellä ja niillä harvoilla osaamillani venäjän kielen sanoilla hoidettiin sitten loput ja siinä tuli selitettyä niin Venäjän kuin Suomenkin historia Väinämöisestä Kekkoseen. Eräs ystäväni muistelee aina aika ajoin noita keskusteluja ja sanoo niiden olleen varsin havainnollisia.
Meilläkin oli autonkuljettajan muuten sama mies, joka kuljetti Valamon veljestöäkin. Muurosen Veikko, joka muuten toimi perillä myös vossikkana, kun kävin luostarin hevoskärryllä Konevitsan skiitassa. Vau - mikä retki. Maisemien ja etenkin sen hevoskyydin vuoksi. Näyttivät munkit nauttineen siitäkin nyt tällä uudella vierailulla. Kuvassa ovat ainakin nauravat munkit Herman ja Andreas.
Valamon munkit Herman ja Andreas hevoskyydissä Konevitsassa. (Kuva © Valamon luostari/veli Timoteus) |
Takaisin tullessa - ei siis samana päivänä, vaan muutaman päivän päästä - yhteyslaivamme ei tullutkaan hakemaan meitä saaresta. Kippari oli kuulemma mennyt Pietariin ryy... eikun rentoutumaan. Vanhojen YYA-aikojen tapaan ja sen innoittaman valtasimme ensimmäisen satamaan saapuneen aluksen, joka tosin sattuikin olemaan erään toisen saaressa vierailevan turistiryhmän alus. Oli melko lähellä kohtuullisen kiivas Suomi-Venäjä -maaottelu: pääsemmekö laivaan vai olisikohan se ollut enemmänkin niin, että pääsevätköhän myös he laivaan.
Valamon veljestön uusista kuvista päätellen Konevitsan luostarin rakennukset ovat nyt suurimmaksi osaksi hyvässä kunnossa ja moni asia näyttää olevan muutoinkin melko hyvissä kantamissa. Mieli tekee lähteä sinne uudestaan, joskus. Katsotaan, saanko aikaiseksi. Mutta ennen sitä kerron teille vielä seuraavassa jupinassa todella mielenkiintoisen tarinan tuosta luostarista, sen eräästä igumenista ja eräästä kuuluisasta suomalaisesta. Tarinaa ei ole kerrottu aiemmin, joten sitä kannattaa odottaa. Joten tavataan pian taas Konevitsassa.
HAP
happy
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole ystävällinen ja kommentoi mieluiten omalla nimelläsi,
jos sinulla sellainen on.