Tie kulki satoja kilometrejä läpi peltojen, joita parhaimmillaan reunusti kymmenien kilometrien tuulimyllymetsät. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Sama maisema jatkui siis mennessämme delta-alueelle. Nyt lisänä olivat vain todella surrealistiset tuulimyllymetsät. Väkisin tuli mieleen Don Quijote ja hänen epätoivoinen taistelunsa tuulimyllyjä vastaan, kun katselin kymmeniä kilometrejä pitkää tuulimyllyviidakkoa. Mieli teki toimia Don Quijoten lailla, sen verran oudolta se näytti. Tuulimyllyjä oli varmaan satoja, ellei jopa tuhansia.
Vihdoin saavuimme Enisalan kylään jossain Romanian ”ei-missään”. Ukraina ei ole kaukana ja alue ei vielä ole sitä aivan oikeaa deltaa, mutta muistutti toki sitä jo melkoisesti. Kylästä löytyi majoitusliike, jonkinlainen safari-yrittäjä, jolta otimme kolmen hengen huoneen täyshoidolla. Isäntä osasi sanoa suomeksi ”Terve, terve” ja puhui myös hyvin ruotsia. Oli opiskellut urheilupsykologiaa Lundissa Ruotsissa ja vikitellyt melkein tuttua suomalaista naista Helsingissä. Maailma on pieni.
Lauantaipäivän ohjelmaan on kuulunut tutustumista ympäristöön. Ensin menimme läheiseen Sarichioin kylään, nimi venäjäksi on Сарикей. Useimmat tekstit alueella on romaniaksi ja venäjäksi, koska alueella asuu suuri määrä lipoveneja, papillisia vanhauskoisia, jotka ovat pääasiassa venäläisiä tai jotkut ehkä ukrainalaisia.
Vanhauskoisten lipovenien jumalanpalvelus Jumalansynnyttäjän kirkossa. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen)
|
Paluumatkalla ajoimme Enisalan linnan kautta. Löytämämme tie sinne johti arkeologisten kaivausten ja melko huonon tien kautta, mutta perillä huomasimme, että oli sinne asfaltoitu tiekin. No palasimme sitä takaisin. Linna on korkealla vuorella ja siellä oli kova tuuli, joten palasimme pian takaisin, koska olimme sopineet isännän kanssa, että pääsemme veneretkelle deltalle. Siitä muodostuikin melkoinen seikkailu.
Veneellä pitkin kapeita järviruokojen reunustamia kanvia. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Matkasimme alueen kanavia pitkin sikin sokin näkemättä loppujen lopuksi paljoakaan lintuja. Ääniä kyllä kuulimme runsaasti, sillä korkea ruovikko oli oivallinen piilopaikka monille linnuille. Vesilintuja sen sijaan näimme yllättävän vähän: joutsenia, sorsia, merimetsoja, haikaroita. Sammakoita tuntui sielläkin olevan runsaasti ja ne pitivät välillä melkoista konserttia.
Jumissa ollaan. Mitenkähän tästä? (Kuva (c) Hannu Pyykkönen)
|
happy
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole ystävällinen ja kommentoi mieluiten omalla nimelläsi,
jos sinulla sellainen on.