Majapaikkamme Constanţassa. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Apostoli Andreaksen luola, jossa hänen sanotaan asuneen käydessään Romaniassa. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Olemme näinä päivinä tutustuneet lähinnä Constanţaan (joka muuten lausutaan suomalaisittain Constantsa) ja sen ympäristöön. Eilen kävimme kuuluisassa pyhän apostoli Andreaksen luostarissa, jossa on myös apostoli Andreaksen luola. Täällä vahvasti elävä perimätieto väittää – hieman kirkkohistoriaa uudelleen kirjoittaen – että apostoli Andreas olisi vieraillut siellä ja asunut tuossa luolassa. Hänellä sanotaan olleen mukanaan 12 opetuslasta, jotka olivat ns. 70 apostolin joukosta ja hän olisi saarnannut ja kastanut kansaa aivan kuten hänen oppimestarinsa Jeesus, mäenrinteillä. Joka tapauksessa perimätieto tästä asiasta on täällä vahva ja tietoisuus asiasta antaa varmasti usealle romanialaiselle lohtua omaan hurskauselämäänsä. Siksi ei ole mitään syytä ryhtyä kiistelemään asian todenperäisyydestä. Se ei johtaisi mihinkään rakentavaan.
Pyhän Andreaksen luostarissa on noin 15 munkkia ja muutamia palkattuja maallikkoja. Luostarin veljestön vaihtuvuus on kuulemma melko suurta, koska varsinkin viime aikoina on perustettu uusia luostareja runsaasti ja sieltä on lähtenyt munkkeja näihin luostareihin myös johtajiksi.
Luostarissa on kaksi kirkkoa – uudempi ja isompi ja vanhempi kirkko, joka pääasiassa oli ainakin nyt käytössä. Romanialaiseen tapaan kirkot tosin täällä ovat auki ja ihmiset voivat vierailla niissä vapaasti. Luostari sijaitsee romanialaisittain syrjässä, syrjäseudulla ja sinne ei voi vahingossa eksyä, sinne on mentävä varta vasten.
Paikallinen "autolautta" Tonavan yli Bulgariasta Romaniaan. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Hieman on tullut palautetta siitä, että omat Facebook-sivuni ovat täynnä erilaisia kuvia ruuista ja juomista. Joku kyselikin, olemmeko me nähneet ollenkaan muuta kuin ruokaa ja juomaa matkallamme. Olemme. Ja runsaasti. Tänäänkin teimme noin kuuden tunnin turneen Constanţassa. Mutta siitä kohta lisää. Ruoka on täällä hyvää ja edullista. Kunnioitan siltä osin hieman paikallista paastoaikaakin, joka kestää vielä ensi viikon, että en ole koko aikana syönyt lihaa, mutta kalaa sen sijaan runsaasti.
Pyhän Johannes Kastajan luostari jossain ajomatkamme varrella. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Mamaian hiekkarantoja Mustallamerellä. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Constanţan Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin katedraalin ikonostaasi. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Constanţa on mielenkiintoista aluetta. Se sijaitsee Tonavan läheisyydessä, Euroopan ja Aasian rajalla ja Mustanmeren rannalla. Siksi tänne on aikojen saatossa tullut runsaasti erilaisia kansallisuuksia. Kävimme syömässä turkkilaisessa ravintolassa – muuten ihan samoja ruokia, mitä saa Kreikassakin, mutta täällä erinimillä. Tervehdin majapaikkamme naapuria aamuisin kreikaksi ja tänään vierailimme majapaikkamme aikaisemman asukkaan haudalla. Hänen sukujuurensa menivät kreikkalaisuuden kautta Armeniaan. Kieli, jota hänen tyttärensä – ystävämme - käytti lapsena, riippui sukulaisesta, mummin kanssa kreikkaa, ukin kanssa armeniaa ja kavereiden kanssa romaniaa. Ja nyt, meidän kanssa hän puhuu englantia. Todella kansainvälistä ja tuo kansainvälisyys näkyy koko ajan Constanţan katukuvassa. Jopa niin, että täältä löytyy moskeijoita, joiden vieressä kohoavat korkeat minareettitornit.
Năvodarin Jumalansynnyttäjän suojeluksen eli Pokrovan munkkiluostari öljynjalostamokompleksin keskellä rautatien takana. (Kuva (c) Hannu Pyykkönen) |
Päiväämme on mahtunut myös kulttuurihistoriaa. Vierailimme Constanţan museossa katsomassa vanhoja roomalaisia mosaiikkilattioita ja saviastioita, jotka oli kaivettu esiin 300-400-luvuilta peräisin olevasta vanhasta kauppapaikasta. Roomalainen filosofi Ovidius on jättänyt tänne monenlaisia merkkejä itsestään. Varsinaisesti hän taisi olla karkotettuna täällä roomalaisten Siperiassa, mutta hän ja toinen roomalainen, keisari Trajanus, valloittaja, ovat jättäneet jälkiä niin maastoon, paikkojen nimiin ja moniin muihinkin kohteisiin, mm. yliopistoon, joka on saanut nimensä Ovidiukselta. Paikka oli siis jo silloin kansainvälinen ja sen leiman se on säilyttänyt tähän päivään asti.
happy
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole ystävällinen ja kommentoi mieluiten omalla nimelläsi,
jos sinulla sellainen on.