torstai 18. heinäkuuta 2013

70. Puroniemen perheleirillä, päivä 3 - pelejä ja retki

Vaula sai mölkyssä kymmenen pistettä.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Tänään torstaina on ollut peliaamu ja retki-iltapäivä. Aamupäivällä on pelattu kuka mitäkin: lentopalloa, petankkia ja mölkkyä. Ja voittajia sekä hyviä tuloksia on löytynyt joka lajissa. Hieman jossain vaiheessa yritti sataa tihuuttaa, mutta joku sanoikin osuvasti: "Me emme ole tehty sokerista, joten ei haittaa."

Perheleiriläisiä kahdessa - tai oikeastaan jo kolmessa sukupolvessa.
(Kuva © Hannu Pyykkönen)
Tekemistä on onneksi riittänyt, vaikka tuo sää ei nyt kaikista kesäisintä ole ollutkaan. Kuinka ollakaan juuri leiriviikolla piti alkaa syksyn. Mutta on onneksi ollut kauniitakin hetkiä säässäkin.

Ohjelmaa on ollut aina ruokailujen välissä. Ruokahuolto on pelannut loistavasti. Aamupäivällä on saatu Rautalammilta valmis ruoka ja iltapäivän pääaterian ovat tehneet ahkerat ja maanmainiot emäntämme Irja ja Seija. Tänään - torstain kunniaksi - on sitten hernerokkaa ja pannaria. Niin ja tietysti mansikkahilloa kun kerran Rautalammilla ja Suonenjoen mansikkapitäjän läheisyydessä olemme ja ekstrana vielä leiriäisten keräämiä mustikoita. Kun noiden pääaterioiden oheen on vielä sijoitettu aamupala, päiväkahvi/mehu ja iltapala, saattaa joillekin meistä kertyä jopa joitain ylimääräisiä leirikilojakin viiden päivän leirillä. Katsotaan nyt! Jotkut ovat niitä karistaneet kävelemällä metsissä ja etsien mm. marjoja. Lapsilla sen sijaan on virtaa riittänyt kulutukseenkin. Pihaa on juostu ylös ja alas, pitkin ja poikin. Pelkkä katseleminenkin on väsyttänyt vanhaa miestä.


Torstai-iltapäivän ohjelmassa oli tutustuminen Peura-museoon, Rautalammille v. 1938 perustettuun kulttuurihistorialliseen paikallismuseoon, joka sijaitsee aivan kirkonkylän pääraitin varrella. Siellä ei esitelty peuroja, vaan nimi tulee museon perustajalta ja esineistön keräämisen aloittajalta Aina Peuralta, Korholan kartanon emännältä ja kauppaneuvoksettarelta. Korholan kartanon isäntä, kauppaneuvos Heikki Peura lahjoitti aikanaan tontin ja museon perustamiseen tarvittavat varat sekä metsätilan museon ylläpitoa varten. Museon kokoelmissa on tällä hetkellä yli 50 000 tallennetta: talonpoikais- ja säätyläiskulttuurin esineistöä, valokuvia, arkistoaineistoa, pohjoissavolaista taidetta sekä ulkomuseoalue rakennuksineen.
Peura-museosta löytyi tällainen kiipeilypuukin
(Kuva © Jaana Vilhunen)

Museolla oli myös retkieväiden syönti kauniissa ympäristössä. Eväät sai jokainen tehdä ennen retkeä Puroniemessä ja vaihtoehtoja oli useita: pullaa, leipää, hedelmiä. Hyviltä ne sitten peliaamun jälkeen ja retken ohessa kahvin, teen ja mehun kanssa maistuivatkin. Retken lopulla käytiin vielä tutustumassa Rautalammin ortodoksiseen kirkkoonkin.

Illalla on taas tuttua ohjelmaa: kioskiostoksia, saunomista ja iltanuotiolla oleskelua. Mukavaa, kun Puroniemeen on rakennettu kota, jossa voi istuskella ja polttaa nuotiota, vaikka ulkona sataisi kuinka. Siellä on tehty nuotiolla lettuja, käristetty makkaraa ja jopa niitä vaahtokarkkeja. Siis käristetty karkkeja nuotiossa, kaikkea ne keksiikin.

Leirin järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa Puroniemen ystävät ry, joka omistaa Puroniemen leirikeskuksen nyt, kun ONL halusi siitä luopua. Meillä järjestäjillä ei ole aikaisempaa leirinjärjestämiskokemusta, joten montaa asiaa on toki pitänyt opetella ja oppia vaikka kantapään kautta, mutta onneksi ei ole pahempia mokia - toivottavasti - sattunut. Leiriläiset ovat kyllä siitä mukavaa porukkaa, että he kyllä myös opastavat, jos joku asia ei mene kohdalleen ja osaavat esittää mukavia toiveitakin.

Leirin toteutumisessa ovat vapaaehtoiset olleet pääroolissa. Palkattua työvoimaa ovat vain puolipäiväinen emäntä ja kaksi lastenohjaajaa. Muut kaikki hoidetaan talkoilla ja vapaaehtoistyönä. Välillä on noin yleisesti tuntunut, että Suomesta olisi talkootyö katoamassa ja aina ajoittain verottajakin pelottelee talkootyön verolle saattamisesta. Tosin tuon verottajan aloittaman keskustelun tiimellyksissä jotkut irvileukaiset talkootyöntekijät lupasivat mennä pesemään veroina verottajan ikkunat ja kastelemaan heidän kukkiaan.

Täällä leirillä talkootyönä on tehty leirin suunnittelu / vetäminen / johtaminen, leirikanttorin työt ja toinen emännistä on talkootyötä tekevä vapaaehtoinen. Tuntui mukavalta, kun eka päivänä paikalle saapui moottoripyörällä entinen ravintola-alan yrittäjä Ikosen Erkki, joka kysyi: "Tarvitsetteko apua?" Niinpä hän sitten hoitikin kahtena päivänä ruuan tuomisen Rautalammilta ja iltapäivällä ruoka-astioiden palautuksen takaisin. Tuokin apu oli suurenmoinen lisä ja olemme todella iloisia, että tällaisia ihmisiä vielä löytyy. Rautalammelta heitä näyttää löytyvän joka nurkalta.

Talkoilla on muuten koko Puroniemi kunnostettu sellaiseen kuntoon, ettei se ole tuossa kunnossa ollutkaan ihan vähään aikaan. Joten talkoohenki kyllä asuu ja voi hyvin Rautalammilla. Kevään talkoopäivänä tekijöitä oli Puroniemessä kymmenittäin ja he maalasivat, siivosivat, korjasivat ja mitä kaikkea tekivätkään ja jälki näkyy nyt. Puroniemessä on nyt siistiä ja paikat ovat hyvässä kunnossa. Sinne on mukava tulla. Kiitos kaikkien talkoolaisten, joita ilman kaikki tämä ei olisi ollut mahdollista.
HAP
happy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole ystävällinen ja kommentoi mieluiten omalla nimelläsi,
jos sinulla sellainen on.